top of page

Diabetes İnsipitus

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2022


DİABETES İNCİPİTUS, Şeker hastalığı yokken fazla idrar çıkarma hastalık sebeplerinden biridir.


Bu hastalıkta "aşırı miktarda idrar çıkışı" görülür. Anti diüretik hormonun (ADH) eksikliği veya etkisizliği sonucu gelişir.


ADH hormonu beynimizin ortasına yerleşen, hormonların orkestra şefi bezi olan hipofizin arka bölgesinden salınır. Hipofizer ADH hormonu eksikliği "Santral Diabetes İnsipitus" olarak isimlendirilir. Diğer çeşidi yeterli ADH üretilmesine rağmen böbrekler bu hormona cevap vermediği için gelişir, "Nefrojenik Diabetes İnsipitus"olarak isimlendirilir.

Poliüri ( çok idrara çıkma) erişkin bireyin günde 3 litrenin üzerinde, çocukta 2 litre/Metrekare üzerinde idrar çıkarılması durumudur. Gece idrara çıkmadan ayrılmalıdır.

Poliüri iki şekilde olur, Birincisi osmotik diürez olup sıklıkla kan şekeri yüksekliğinde görülür, su ve şekerin idrarla böbrekten atılması sonucu sık ve fazla idrar çıkarma ile beraberdir.


İkincisi su diürezi olup başlıca primer polidipsi (piskojenik fazla su içilmesi, hipotalamik hastalıklar ) ve diabetes insipitus hastalığında görülür.

Diabetes insipitus şeker hastalığı değildir. Bu hastalarda aşırı susama hissi, aşırı idrar çıkarma görülür.

Tanı basit kan ve idrar testi ile konulur. Ayırım için su kısıtlama testi yapılır.

Tedavi: Santral diabetes insipitusda ADH hormonu görevi gören desmopressin asetat tedavisi verilir. Oral veya burun içine sıkılarak uygulanır. Düşük tuzlu ve proteinli diyet uygulanır.

Nefrojenik tipde desmopressin işe yaramadığı için verilmez, böbreğe etki eden bir takım farklı ilaçlar verilir.


Santral diabetes insipitus hastalığım varken gebe kalırsam ne olur?

Normal doğum yapar çoğu hasta, fakat gebelik boyunca hastalık ağırlaşabilir, desmopressin asetat gebelikte sorunsuzca kullanılır.

65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kemik Erimesi

bottom of page