Hiperkalsemi kanda kalsiyum değerinin normalden yüksek çıkmasıdır. Tek bir ölçümle hemen ileri tetkiklere başlanılmamalıdır, tekrar edilmeli ve yanlış pozitif kalsiyum yüksekliği ekarte edilmelidir. İmkan varsa kan iyonize kalsiyum düzeyi ölçülmeli, serum albumin düzeyi ile calsiyum yeniden hesap edilmelidir.
Sıklıkla nedeni pirimer hiperparatiroidi ve kansere bağlı kalsiyum yüksekliğidir. Tetkik edilmeye başlamadan önce aşırı kalsiyum alımı ve kalsiyum yüksekliği yapan ilaçlar dışlanmalıdır. Daha az sıklık da D vitamini intoksikasyonu, bazı hormonal hastalıklar seyrinde, granülamatöz hastalıklar seyrinde, kronik böbrek hastalığı seyrinde görülür.
İlaca bağlı olmayan, yalancı kalsiyum yüksekliği yokken atılacak ilk adım test Parathormon (PTH) ölçümüdür. Yol ayrımı testi gibi çalışır. Aşikar yüksek PTH yüksekliği Pirimer Hiperparatiroidiyi destekler. Bazı hiperparatiroidi vakalarında sınırda hafif yüksek PTH yada normal üst sınır değerde PTH olabilmektedir. Bu hastalarda Ailesel hipokalsiürik hiperkalsemi tanısını dışlamak için 24 saatlik idrarda kalsiyum atılımı bakılmalıdır.
PTH değeriniz normal veya düşükse ve kalsiyum yüksekliğiniz varsa, yükseklik PTH hormonu aracılı değil demektir. Bu hastalarda kanser hücrelerinden salınan "PTH related peptid "aracılığı ile gelişmiş olabileceğinden düzeyi ölçülmelidir. Yine bir başka neden olan 1.25 hidroksi vitamin D düzeyi ölçülmelidir. Düzeyi lenfoma, tüberküloz, sarkoidoz gibi hastalıklarda artarak hiperkalsemiye neden olabilmektedir.
Kan fosfor düzeyi ölçümü kalsiyum yüksekliği varken önemlidir. Özellikle Pirimerhiperparatiroidi ve Kansere bağlı kalsiyum yüksekliğinde serum düzeyi düşer.