top of page

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet oluşum mekanizmalarında pankreas insülin eksikliği-etkisizliği, karaciğer şeker üretimi artışı, kas dokusu insülin duyarlılığının bozulması, artmış yağ dokusu ve yağ dokusunun ürettiği bir sürü hormon, bağırsakta değişen hormon düzeyleri gibi çoklu faktörler rol oynamaktadır. Aynı zamanda tip 2 diyabet yatkınlığı oluşturan yüzlerde gen mutasyonları mevcuttur. Hastalığın gelişimi multifaktöryeldir. Bu sebeple her grup ilaç farklı mekanizma ile etki ederek kan şekerini düşürmeye çalışır. Diyabet cerrahisi de her hastada bu nedenlerden dolayı diyabeti düzeltmez.

Ne tür şikayetler olur?

Bir çok hastada ne yazık ki aşırı şeker yüksekliği gelişmedikçe şikayet olmayabiliyor. Genel olarak ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, bulanık görme, halsizlik yorgunluk, iyileşmeyen yaralar, kilo kaybı gibi şikayetler görülebilir.

Uzun süre kan şekeri yüksekliğinin sonuçları nelerdir?

Kronik kan şekeri yüksekliği kalp krizi, inme riskini artırır. Gözlerde körlük nedeni olur. Sinir hasarı yaparak extremitelerde yaralar ve amputasyonlara neden olur. Böbreklerde bozulmaya neden olarak hastaların diyalize girmesine neden olur.

Tedavini Hedefi nedir ?

Tedavinin hedefi bireyin kan şekerini hızlıca normal insanların düzeyine yakın değerlere getirmektir.

Tedavide Hangi yöntemler kullanılır ?

Diyabetin olmazsa olması kalori kısıtlanması ve egzersiz mutlaka uygulanmalıdır. Ağızdan alınan farklı farklı mekanizmalarla şekeri düşüren ilaçlar kullanılır. İnsülin olmayan enjeksiyon olarak yapılan ve kilo kaybı da sağlayan ilaçlar kullanılmaktadır. Yine gerektiğinde farklı farklı etkinlikte insülinler kullanılmaktadır. Gerektiğinde Tip 2 diyabetlilerde insülin pompası kullanılır. Aşırı yağ dokusu olan uygun bireylere metabolik cerrahi yöntemi uygulanır.

Diyabet gelişim riskimi nasıl azaltırım?

Kilo kontrolü, düzenli egzersiz, şeker yüksekliği yapabilecek ilaç kullanmamak, glisemik indeksi yüksek besinleri azaltmak bireyin değiştirebilir risk faktörleridir. Prediyabet döneminde hastalığın gelişimini engellemek üzere ilaç tedavileri de verilebilmektedir.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kemik Erimesi

bottom of page